zelfvertrouwen, innerlijke criticus, energie, zelfkritiek

Stout op de werkvloer, wat levert het op?

Ik ben het zat om altijd eerst te moeten bedenken of het wel goed genoeg is, voldoet aan wat andere verwachten, wat de regels zijn of hoe het eigenlijk hoort. Van mij mag het wat stouter.

Toen ik net bij een nieuwe werkgever begon, kende ik de cultuur nog niet. Ik was niet thuis in de geschreven en ongeschreven regels. Ik miste een kader waarbinnen ik kon handelen. Ik kon op dat moment niet anders dan afgaan op mijn eigen kennis en ervaring en daar naar handelen. Ik was aangenaam verrast dat de lijn die ik had uitgezet positief werd ontvangen. Later werd ik iets onaangenamer verrast toen bleek dat mijn visie niet overeen kwam met de visie van anderen.

 

‘Oeps, ik ben de mist in gegaan,’ was mijn eerste gedachte.

 

Toch heb ik vastgehouden aan mijn eigen visie. Dit durfde ik omdat ik zag dat het goed werd ontvangen en mooi resultaat opleverde. Dit gaf mij ook het lef om vaker te luisteren en te handelen naar mijn eigen ingevingen. Zelfs als ik wist dat het niet helemaal volgens de lijn der verwachting was.

Sterker nog, ik vond deze nieuwe ‘stoute’ kant van mijzelf wel leuk. Ik was minder bezig met het voldoen aan verwachtingen, mijzelf vergelijken met anderen en ik had daardoor meer plezier in mijn werk. Ik voelde mij letterlijk vrijer en blijer op mijn werk.

 

Stout zijn betekent voor mij:

Je even niet druk maken over wat een ander ervan denkt.

Vertrouwen op je eigen kennis en kunde en daar naar handelen, ook als je ideeën afwijkend zijn van de geldende norm.

 

En wat levert het op:

Ruimte; je niet druk hoeven maken over wat een ander ervan vindt, werkt bevrijdend. Het is heerlijk om te werken zonder allerlei belemmerende gedachtes en overtuigingen.

Zelfvertrouwen; je leert een andere kant van jezelf kennen, die je nog wel eens zou kunnen verrassen.

Daadkracht; je gaat meer af op je eerste ingeving en komt in actie.

Plezier; een beetje stout zijn kan erg leuk zijn. Zeker als je de ruimte, het zelfvertrouwen en de daadkracht gaat ervaren.

 

Stout zijn is niet iets wat mensen met een sterke innerlijke kritische stem, makkelijk doen. Doorgaans streven we naar goedkeuring en waken we voor afwijzing. Onderstaand 3 uitgangspunten die het makkelijker maken om stoutmoediger te zijn:

 

1 Er leiden meer wegen naar Rome:

Realiseer je dat er niet 1 juiste manier is. Het kan op verschillende manieren. Jouw manier kan net zo goed zijn als die van een ander. Sluit al het gefluister uit en luister naar jezelf. Wat denk jij dat er moet gebeuren en doe het gewoon.

 

2 Het is nooit goed:

Je kunt nooit iedereen tevreden stellen. Er zijn altijd mensen die commentaar hebben. Ook je innerlijke criticus heeft altijd wat aan te merken. Stop met het nastreven van het onmogelijke.

 

3 Als een ander het kan, kan jij het ook:

Jij bent net zo goed als een ander. Je benadeelt jezelf door anderen op een voetstuk te plaatsen. In 9 van de 10 gevallen is die ander net als jij en kampt hij met dezelfde onzekerheden.

 

Schrijf je in op mijn blog voor meer tips.

Reacties (4)

This comment was minimized by the moderator on the site

Heel goede blog! Super leuk om te lezen. Goede tips om in de praktijk te brengen. Ik verheug mij nu al op je volgende blog! Succes!!

Irma Knook
This comment was minimized by the moderator on the site

Dank je wel Irma! Ik ga weer mijn best doen op een volgende blog

Wendy Meerhof
This comment was minimized by the moderator on the site

Wauw wat gaaf! En wat een feest der herkenning.
Zelf aan den lijve ondervonden enkele jaren geleden dat je op jezelf moet vertrouwen. Meer noodzaak dan "stout" zijn. Maar de kern is zeker waar daarom zijn we allemaal ook zo uniek! Goed om dit zo te beschrijven?!

Natasja
This comment was minimized by the moderator on the site

Dank je wel Natasja. Noodzaak is ook een krachtige motivator om uit je comfortzone te stappen. Wellicht een mooi onderwerp voor een volgende blog :).

Wendy Meerhof
Nog geen reacties. Plaats jij de eerste?

Laat een reactie achter

0 Characters
Attachments (0 / 3)
Share Your Location